САРАДЊА У ЛОКАЛНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ
7.02.2014


Установа за извршење кривичних санкција-Казнено-поправни завод у Нишу, која се налази на територији Градске општине Палилула, након постављења новог управника, потпуковника Војске Србије Александра Грбовића, све више је отворена за сарадњу са локалном заједницом. По извештају Министарства правде и државне управе, нишки КПЗ је на путу да постане једна од најбољих затворских установа у Србији.

Крајем прошле године, ову установу посетили су активисти Центра за људска права и новинари а протекле недеље Казнено-поправни завод у Нишу обишао је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. У разгову са управником Александром Грбовићем, председник општине Палилула, истакао је спремност руководства и Управе ове градске општине у Нишу, да се оствари боља сарадња. Општина Палилула, у остваривању Стратешког плана развоја и пројеката, успоставља одговарајуће моделе сарадње са установама које су лоциране на територији општине и имају шири друштвени значај. Очекујемо да Установа за извршење кривичних санкција (КПЗ-Ниш), по речима председника општине Палилула Бобана Џунића, буде партнер општине.

„Желимо да унаредимо рад наше установе и остваримо још боље односе са локалном управом-истакао је управник Грбовић. Прво смо сагледали наше могућности и пропусте. Рационалном потрошњом и бољом организацијом уштедели смо значајна средства и потрошњу струје, воде, горива. Смањили смо дугове за комуналне трошкове. Понудили смо, да у нашим радионицама производимо и за тржиште а не само за потребе КПЗ. Крајем прошле године, у насељу “Милка Протић”, које се граничи са нашим Заводом отворили смо Сервис за пружање вулканизерских услуга (поправка, вулканизирање и балансирања свих типова ауто гума) и услуге ауто прања и полирања возила.

Управник Грбовић указује да је рад осуђених лица добровољан и да око 400 затвореника, од укупно 1.350, жели да ради. За свој рад осуђеници добијају одговарајућу дневницу, која је за многе веома значајна. Они су мотивисани и чињеницом да се радно ангажовање цени и приликом одлуке о условном отпусту. Затворска пољопривредна економија произвела је довољно меса за затворску кухињу. Поврће се више не купује као раније већ узгаја у нашим пластеницима, произвели смо више од 20.000 литара млека и око 90.000 јаја. Прошле године убрали смо и предали око 16 тона вишње. Повећана је за 100 одсто и производња сточне хране.

Осим што тренутно завршавају грађевинске радове на реновирању Другог павиљона, осуђеници производе храну за затворску кухињу, којом покривају 80 одсто потреба КПЗ-а, активни су у погонима у којима се израђују текстилни производи, бојлери, шпорети, па и кошнице, репарира намештај, раде и у вулканизерском сервису који је отвореног типа.

Обилазак КПЗ је настављен у реновираном Другом павиљону - објекту за појачани надзор. И овај објекат је спреман, али још није потпуно усељен. У реновирање је уложено 16,5 милиона динара а највећи део радова извели су осуђеници. Грбовић истиче да собе испуњавају све стандарде. Како су павиљони А и Б реновинарни раније, ове године отпочели смо и реновирање Павиљона Ц, нагласио је управник нишког КПЗ-а.

У затворском кругу, под будним оком чуварске службе, радне и слободне, спортске активности осуђеника.

Председник Ђунић је са управником Грбовићем обишао део производних погона али и цркву „Стефана Дечанског”, у кругу нишког Казнено-поправног завода, задужбину краља Александра Карађорђевића из 1934. године, коју одсликавају осуђеници и раде на изради иконостаса. Преко 90 одсто осуђеника је православне вероисповести. „Водимо рачуна и о верским потребама осталих осуђеника па је у кругу КПЗ-а обезбеђен простор и за обављање њихових верских обреда- каже Александар Грбовић.Верска служба много значи у процесу преваспитавања и доприноси да осуђеник схвати тежину учињеног кривичног дела. Нажалост, од укупног броја осуђеника у нишком затвору, око 35 одсто је уживалаца наркотика а више од 50 одсто повратника.

Нишки Казнено-поправни завод има дугу традицију. Нако ослобођења од Турака 1878. године у Нишу је формиран казнени завод "Робијашница" на простору Тврђаве, а крајем деветнаестог века одређена је нова локација на којој се Завод и данас налази. Изградња новог, модераог казнено-поправног завода отпочела је 1908. године а у овом облику
формирање Казнено-поправног завода дефинисано је актом од 15.10.1945. године. Завод је организован по концепцији ирског прогресивног система, са одељењима затвореног, полуотвореног и отвореног типа и одељењем за извршење мере притвора. (Д.Видојковић, ЕКОполис)